Utrdba Alpskega zidu na Primožu

Na obrobju Pivške kotline obiskovalce pozdravi tudi dobro ohranjena utrdbena zapuščina Alpskega zidu, ki ga je z namenom utrjevanja meje v 30-tih letih prejšnjega stoletja zgradila Kraljevina Italija.

Utrdbe ali bunkerji, kot jim pravijo domačini, so imele in še imajo pridih skrivnostnosti. Vsaj za dva največja utrdbena sistema na Primožu nad Pivko ter na Habjanovem hribu, pa lahko trdimo, da sta imela za tiste čase neverjetno sodobne prezračevalne naprave s filtrskim sistemom, vodne rezervoarje, električni agregat in razsvetljavo, skladišče za hrano ter bivalne prostore za vojake. Osrednje utrdbe, ki se nahajajo na Primožu nad Pivko imajo 481 m utrjenih rovov, ki povezujejo vse funkcionalne prostore v podzemlju. Nekatere utrdbe okrog Pivke so Nemci v strahu pred partizani leta 1944 poskušali razstreliti, med njimi tudi največje na Primožu, vendar jim je to le delno uspelo.

Po obisku Parka vojaške zgodovine se lahko podate po tematsko-učni poti do utrdb Alpskega zidu na bližnjem hribu Primož, kjer se boste seznanili z naravnimi, kulturnimi in zgodovinskimi zanimivostmi Pivškega, z vodnikom pa se lahko podate tudi v notranjost podzemne utrdbe iz obdobja Rapalske meje na Primožu in si ogledate 500 m ohranjenih podzemnih tunelov.