
Tipične pivške jedi
Krompir v zjvnci
Tudi danes je ta tipična pivška jed pogosto na jedilniku marsikje v Pivki in okolici, predvsem v jesensko-zimskem času.
Kako jo pripravite?
Zelje najprej poskusimo, če se nam zdi prekislo, ga speremo pod vodo. Sol dodamo zelo previdno, saj je zelje navadno že dovolj slano.
Sestavine za 4–6 oseb:
- 1 kg krompirja
- 500 g kislega zelja
- sol, poper
- zabela
- 3–4 žlice suhih ocvirkov
- žlica ali dve masti
Priprava
- Krompir olupimo in ga narežemo na večje kose, vzdolžno na četrtine, da dobimo krhlje.
- V lonec damo krompir, po njem položimo kislo zelje, le malo (ali nič) solimo, popramo in dolijemo vodo, da prekrije zelje. Ko zavre, kuhamo na rahlem ognju še kake tri četrt ure.
- V kozici na masti počasi in med mešanjem pogrejemo ocvirke. Ko je zelje s krompirjem že na krožniku, zabelimo z do zlatega prepraženimi ocvirki.