Šobčeva domačija na Kalu pri Pivki

Šobčeva domačija stoji v kamnoseški vasi Kal pri Pivki, njeni začetki segajo v šestnajsto stoletje. Posest, z obsežno gmajno (Škofija), je v preteklosti služila kot postajališče za tovornike, prekupčevalce, furmane in kontrabantarje, ki so se tu ustavljali na svoji poti iz notranjosti dežele proti morju in nazaj.

O odprtosti in gostoljubnosti priča tudi veliko kamnito ognjišče in krušna peč, v kateri se je dnevno peklo več kot trideset hlebcev kruha. Najstarejša in najdragocenejša je spahnjenca, v kateri se nahaja ognjišče, ohranjena v originalni obliki in pokrita s skrlami.

Šobčeva domačija že stoletja piše svoje zgodbe. Danes obiskovalcem ponuja nepozaben izlet v preteklost. Pri njih boste lahko uživali ob vodenem ogledu domačije, prisluhnili zgodbam zapisanim v kamen in plamenom, ki grejejo starodavno ognjišče. Opojni vonj domačih zelišč vas bo povabil k obisku zeliščnega vrta, kjer ‘za vsako bolezen raste svoja zel’. Vsem radovednim pa bodo razkrite skrivnosti edinstvene tradicionalne brkinske žganjekuhe, ki jo boste spoznali skozi etnografsko zbirko in kratek film. Če boste imeli srečo, boste pri njih srečali Martina Krpana, ki vam bo s prve roke podal najnovejše novice z njegove zadnje poti, če se bo le s svojo kobilico mudil kje v bližini. Morda vam bo prebral kakšno pesem iz zbirke Jakoba Žnidaršiča, ki se je na Šobčevi domačiji rodil leta 1847 in kljub svoji žalostni usodi za seboj pustil bogat pečat v slovenski zgodovini.

Naslov: Kal 18, 6257 Pivka

Tel: 00386 51 381 324; 00386 41 260 985

Elektronska pošta: info@sobceva-domacija.si

www.sobceva-domacija.si