Šilentabor

Šilentabor predstavlja najvišji vrh (751 m) grebena na jugozahodni strani Pivške kotline, ki deli Zgornjo Pivko od doline Reke in Brkinov. Lepo število najdb iz prazgodovine priča o tem, da sta na Taborskem grebenu stali dve gradišči: Šilentabor in Gradišče.

Zaradi izrazite strateške lege je bila vzpetina izjemnega pomena tudi v srednjem veku. Od 15. stoletja dalje je tu stala ena izmed največjih protiturških utrdb na Slovenskem, o kateri danes pričajo zgodovinski viri. V 50-ih izbah in kaščah so pred Turki in drugimi roparji našli zavetje prebivalci okoliških vasi. Grad, ki so ga zgradili lastniki gradu Ravne, je bil močno poškodovan v zadnjem vseslovenskem kmečkem uporu, dokončno pa uničen v Napoleonovih vojnah.

Z grebena se ponuja razgled nad bližnje hribe in kraje – Vremščica, Nanos, Pivška kotlina, greben Javornikov, Snežnik in hribovje nad dolino reke Reke.

V bližini vasi je cerkve sv. Martina s freskami iz leta 1464, ki sodijo v istrsko-kraški umetnostni krog. Cerkev sodi v skupino preprostih podeželskih cerkva.

Čas hoje: 35 min – 2h in 5 min (odvisno od izbrane poti)
Zahtevnost: lahka označena pot, primerna tudi družine z otroki
Čas obiska: vse leto