Primož

Pohodniški cilj, ki pelje po zgodovinski poti, ponuja ne samo rekreacijski temveč tudi izobraževalni in energijski namen. Ob poti boste srečali zanimive markacije z likom vojaka. Na vrhu boste imeli možnost pòstati in izkoristiti označene energijske točke. Okrog vas bodo vidne sledi zapuščine Alpskega zidu, ki ga je z namenom utrjevanja meje v 30-tih letih prejšnjega stoletja zgradila Kraljevina Italija.

Da je pohod na Primož posebno doživetje priča tudi dejstvo, da je na njem kar 22 zdravilnih energijskih točk, ki jih je leta 2003-2004 izmeril radiestezist Igor Ziernfeld. Razlaga delovanja točk je povezana z geomantijo – vedo o pozitivnih in negativnih zemeljskih ali kozmičnih sevanjih, ki so jih poznala že stara ljudstva (Egipčani, Etruščani in Grki). Energija teče skozi t. i. zmajeve linije, na območju Primoža pa najdemo dve liniji moči. Ob obisku boste vse energijske točke lahko našli, saj so ustrezno označene.

Če želite pohod združiti s spoznavanjem zgodovine, se lahko z vodnikom podate tudi v notranjost podzemne utrdbe iz obdobja Rapalske meje na Primožu in si ogledate 500 m ohranjenih podzemnih tunelov.

Čas hoje: 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot, primerna tudi za družine z otroki
Višinska razlika: 153 m
Čas obiska: vse leto
Vodeni ogledi podzemnih utrdb: Park vojaške zgodovine