Lik Martina Krpana

Martin Krpan, slovenski junak, ki ima čisto vse kar imajo sodobni superjunaki.

Poseduje izjemno moč, saj svojo kobilico kot za šalo dvigne in prestavi.

Kot Robin Hood se bori in upira krivici, ki jo povzroča vladajoča elita. Svoje nestrinjanje z avtoriteto kaže tudi s tem, da opravlja nelegalno dejavnost – preprodajo soli.

Če si prikličemo v spomin, Martin Krpan se ukvarja s preprodajo angleške soli, kar je v tistih časih najstrožje prepovedano, in niti malo se ne ozira na sankcije. V zgodbi pride do zapleta, ko ga zaradi njegove izredne moči dvorna gospoda zaprosi za pomoč, a ga zaradi ponosa nato želi prinesti naokrog. Martin Krpan s svojo prirojeno bistrostjo in neposrednostjo doseže nemogoče. Dunajski dvor reši pred groznim Brdavsom in v zahvalo, mu dovolijo povsem legalno opravljati njegovo tihotapsko dejavnost. Zmaga nižjega sloja pred vladajočim.

Lik izvorno kmečkega, a še neustrašnega, pokončnega in upornega Martina Krpana nas opominja, da slovensko kolektivno nezavedno še kako premore močne in junaške arhetipe. Martin Krpan je pravi predstavnik dobrega in naravnega kmečkega sveta, s svojo veliko telesno močjo, neupogljivim ponosom in izvirno bistrostjo pa uspe premagati tudi gospodo.