Kolesarska pot gradov

V okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija MerlinCV se je v občini Pivka in po delu občine Ilirska Bistrica uredila nova tematsko kolesarska pot.

Trasa, poimenovana “Pot gradov” povezuje Park vojaške zgodovine z graščino Ravne, vasjo Narin in Šilentabor nad Zagorjem, nato pa se razcepi na tri krake; prvi vodi v smeri Zgornje Pivke mimo gradu Kalc do vasi Bač, druga dva pa v smeri doline reke Reke – do vasi Podtabor in vasi Ratečevo Brdo.

  1. Park vojaške zgodovine. Izhodišče Poti gradov predstavlja Park vojaške zgodovine, muzejsko in turistično središče, ki obiskovalcem ponuja vpogled v bogato vojaško-zgodovinsko dediščino Slovenije.
  2. Graščina Ravne. Dvorec Ravne je bil zgrajen v 16. stoletju na razvalinah ravenskega gradu, ki je bil v zgodovini prvič izpričan že leta 1313. Bil je v lasti različnih plemiških rodbin – Raunach, De Leo, Hohenwart in Marenzi.
  3. Narin. V turistični vasi Narin si lahko zaključene skupine ogledajo prikaz nekaterih kmečkih običajev in okusijo razne domače dobrote na turistični kmetiji Andrejevi.
  4. Šilentabor. Iz Narina se pot vzpne na Šilentabor (751 m), kjer so plemiči Raunachi iz bližnje graščine Ravne v 15. stoletju zgradili grad, ki je skupaj s protiturškim taborom predstavljal največji utrjen sistem na Slovenskem.
  5. Kalc. Grad Kalc, postavljen v začetku 17. stoletja, je znan predvsem po svojem lastniku, pesniku in politiku Miroslavu Vilharju. Leta 1869 je tu potekal vseslovenski tabor, ki se ga je udeležilo kar 8.000 ljudi. Danes je od mogočne utrdbe ohranjen le stolp.
  6. Bač. Pot se od gradu Kalc nadaljuje do ekološke turistične kmetije Pri Požarju na Baču, kjer lahko obiskovalci okusijo domačo hrano in uživajo v neokrnjeni naravi.
  7. Podtabor. Vasica Podtabor leži pod prepadno steno, kjer se kraška pokrajina prevesi v dolino neprepustnega fliša. Tu je nekoč stal tudi Podtaborski grad, o katerem piše že Valvasor.
  8. Ratečevo Brdo. Del Poti gradov pelje tudi do turistične kmetije Jenezinovi v vasi Ratečevo Brdo. Mirna okolica omogoča obiskovalcem obilo možnosti za oddih in uživanje v naravnem okolju, sodelujejo pa lahko tudi pri različnih aktivnostih.