Vabimo vas na dogodek  Znanost in skrivnost netopirjev

V četrtek, 28. septembra 2023, ob 17.30 bo v Krpanovem domu v Pivki predavanje, na katerem nam bo strokovnjak za netopirje, Primož Presetnik razkril življenje netopirjev.

Ko se bo stemnilo pa se bomo odpravili še na opazovanje izletov netopirjev iz cerkvenega zvonika.

 

Ali veste, da so netopirji ena najbolj ogroženih živalskih skupin na svetu?

V Sloveniji je bilo zabeleženih 33 vrst netopirjev. Ena vrsta netopirja je domnevno izumrla, zato je pri nas trenutno prisotnih 32 vrst netopirjev.

Glavne nevarnosti, ki jim pretijo, izhajajo iz človekovega vpliva na njihovo okolje, kot so uničevanje njihovih zavetišč med obnovami stavb, zapiranje vhodov v stavbe z mrežami, neprimerna namestitev rešetk na jamskih vhodih ter motnje zaradi jamskega turizma.

Tudi premočna osvetlitev vhodov njihovih zavetišč in širše svetlobno onesnaževanje sta problematična.

Poleg tega jih ogrožajo tudi uničevanje gozdov, odstranjevanje dreves s primernimi votlinami, odstranjevanje mejic, spremembe v gozdnem gospodarjenju ter uporaba pesticidov na kmetijskih zemljiščih.

 

Varovanje netopirjev je izjemno pomembno, saj imajo veliko vlogo v naravnih ekosistemih.

  • Kot odlični plenilci škodljivih insektov pomagajo uravnavati populacije škodljivcev na kmetijskih površinah, kar pripomore k naravnemu ravnotežju in zmanjšuje potrebo po uporabi pesticidov.
  • Poleg tega so netopirji pomembni opraševalci, ki prispevajo k raznolikosti rastlinskih vrst.

 

V okvirju projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA smo veliko pozornosti namenili tudi netopirjem in skušali izboljšati njihov življenjski prostor.

 

Pridružite se nam na dogodku, kjer bomo razkrili veličino teh skrivnostnih prebivalcev našega nočnega sveta ter se poglobili v njihov pomen za nas in za naravo.

Zanimivo bo, lepo vabljeni!

 

Udeležba na dogodku je brezplačna. Izvedba dogodka je del projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA