V torek, 27. septembra, zjutraj so se naši gostje iz pobratene občine Durach na Bavarskem in partnerskega mesta Tivat iz Črne gore od nas poslovili. Zagotavljali so, da odhajajo polni odličnih vtisov. Celoten program ogledov, vrhunec obiska dogodek Okusi presihajočih jezer in predvsem prijetna druženja bodo ostala v spominu za vedno.

Kaj sploh je pobratenje? Skupnost občin pravi:

Pobratenje občin (ang. towntwinning) je projekt, namenjen občinam iz različnih držav, da se povežejo in si tako izmenjajo izkušnje, si medsebojno pomagajo ter delijo primere dobrih praks. Pobratenje sledi zamisli o dolgotrajnem prijateljstvu dveh občin, na katero naj ne bi vplivale tako politične razmere kot tudi ne občasne razlike.

Institut pobratenja ne pogojuje velikosti občin, zato ni ovir, da se med seboj povežejo tako majhne občine pa tudi tiste največje, mestne. Je izredno prilagodljivo orodje, preko katerega se občine povežejo iz več razlogov. Lahko so to kultura, turizem, umetnost, šport, lokalni razvoj, mladina, socialna dejavnost. Kakršnikoli je že povod, pobratenje prinese občinam mnogo koristi. Povezuje prebivalce obeh občin, omogoča spoznavanje jezika, turizma, predvsem pa si ljudje izmenjavajo izkušnje. Rdeča nit vsega pa je medkulturni dialog in spoštovanje, saj smo navkljub mejam vsi enaki in različni.

Na vseh omenjenih področjih smo se z občino Durach že povezali. Z mestom Tivat se trenutno povezujejo predvsem gasilci, smo pa že dogovorjeni za sodelovanje z balinarji, mladimi, na področju turizma in kulture. Občani pobratenih občin se vsakoletno med seboj obiskujejo in v nekajdnevnih obiskih spoznavajo posebnosti pridruženih krajev. Komisija za pobratene občine bo v prihodnje obveščala o partnerskih obiskih, odhodih drugam in obiskih pri nas. Vsi občani so lepo vabljeni k sodelovanju. Če nas ob druženju s prijatelji iz Nemčije včasih ovira tuji jezik, nam je pri komunikaciji s Črnogorci zagotovo lažje.

 

Komisija za pobratene občine

Jana Gržinič