Hiša kulture v Pivki

hisakulturepivka.com

 

Vabljeni na razstavo Neže Knez z naslovom Predlogi in poskusi #2 v Galeriji Hiše kulture v Pivki.

Neža Knez: Predlogi in poskusi #2

Otvoritev: 1. april ob 19. uri

Trajanje razstave: 1. – 22. april 2022

 

Kustosinja razstave: Mojca Grmek

 

Neža Knez se v svoji umetniški praksi ukvarja s prehajanjem meja med umetnostjo in vsakdanjim življenjem, na način, ki gledalca spodbudi, da začne o svetu razmišljati drugače.  Njena dela, ki izhajajo iz te prakse, skušajo razbiti samoumevnost vsakdana in pokazati na »nekaj vmes«, s tem pa delujejo kot nekakšni rezi v vsakdanje življenje, ki razpirajo možnosti za nov in drugačen pogled na svet.

Umetnica se v zadnjih nekaj letih posveča obsežnemu projektu, ki ga v galerijskih prostorih predstavlja po segmentih. Izhodišče projekta so ustvarjalne delavnice, na katerih skupaj z otroki razmišlja o današnjem svetu, o njegovih dobrih in slabih straneh ter o rešitvah, ki bi ga potencialno lahko spremenile na bolje. Ideje, ki se porodijo na delavnicah, preoblikuje v umetniška dela (objekt, instalacijo ali video) in jih predstavi v galerijskem prostoru, kjer jih gledalke, gledalci dopolnijo s svojo domišljijo in na ta način soustvarjajo »druge resničnosti«, nekakšne fiktivne svetove, ki skušajo predstaviti stvarnost, kot jo dojemajo otroci, skozi oči odraslih. Iz video materiala, ki nastaja v okviru projekta, bo umetnica ustvarila eksperimentalni dokumentarno-igrani film, s katerim se bo projekt tudi zaključil, predvidoma v letu 2023.

Osrednja tema projekta je raziskovanje različnih načinov dojemanja in razumevanja sveta, ki poteka na relaciji med odraslimi in otroci. Umetnica na različne načine sooča odrasle z otroškim pogledom na svet in spremlja, kaj se pri tem dogaja – kako se nanj odzivajo, se z njim spopadajo, se skušajo vanj vživeti itd. Znotraj tega okvira se posveča tudi bolj splošnim vprašanjem, kot je denimo odnos med različnimi nivoji stvarnosti, prehajanje meja med stvarnostjo, fikcijo in imaginarnim, raziskovanje interakcij in komunikacij v določenem prostoru in času ipd. K tem vprašanjem pristopa s pomočjo filmskega jezika, kjer eksperimentira s prehajanji med dokumentiranimi in igranimi elementi, izrazom in artikulacijo, amaterskim in profesionalnim subjektom performativnosti itd., pa tudi z raziskovanjem možnosti, ki jih nudi animacija.

Na razstavi v Hiši kulture umetnica predstavlja del projekta v obliki večmedijske instalacije, ki se dramaturško prilagaja posebnostim galerijskega prostora. V galerijo, ki ima tri sobe, povezane med seboj, je možno vstopiti skozi dva vhoda, v prvo ali zadnjo sobo, razstava pa je postavljena tako, da se bere z vsake strani drugače. Če gledalec vstopi v prvo, se mu najprej razkrije otroški pogled na svet, če vstopi v zadnjo, pa ustvarjeni domišljijski svetovi. Obe sobi dramaturško povezuje srednja, kjer se srečata realnost in fikcija, inspiracija in kreacija, potencial in realizacija …

Neža Knez (1990) je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno

umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje delo redno predstavlja na razstavah v Sloveniji in v tujini, zanj je bila tudi večkrat nagrajena. Med drugim je prejela Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (2015), nagrado za inovativni pristop k umetniški grafiki ”Zlata preša” (2015), priznanje Summa Cum Laude za magistrsko nalogo (2017) in nagrado skupine OHO (2018). Izpopolnjevala se je na umetniški rezidenci v New Yorku in na WHW Akademiji v Zagrebu. Trenutno živi in dela v Zagrebu, kjer se v okviru programa RESTART izpopolnjuje na področju video umetnosti.