Krajinski park Pivška presihajoča jezera je v soboto popoldne, 21. 5., izvedel dogodek ob mednarodnem dnevu Nature 2000 – Pohod od kala do presihajočih jezer. Na štiri kilometrski poti so obiskovalci z bližnjih in bolj oddaljenih krajev spoznavali naravno in kulturno dediščino Zgornje Pivke.

Obiskovalci so spoznavali prebivalce kalov in vlogo kalov. Predstavnica Herpetološkega društva jim je pobliže predstavila predstavnika repatih dvoživk, navadnega pupka, ki ga v kalih na Pivškem še srečamo. Poleg kalov so obiskovalci na poti spoznavali posebnosti Pivških presihajočih jezer, cvetoče rastline, Napoleonov most in Pivške kamnite križe, ki jih je predstavil predstavnik Kulturnega društva Lipa Pivka, Ernest Margon.

Z dogodkom ob evropskem dnevu Nature 2000 se je Krajinski park Pivška presihajoča jezera pridružil dogodkom ob praznovanju Slovenskega tedna naravnih parkov, ki poteka od 20. do 29. maja, ko obeležujemo več naravovarstveno pomembnih dni (svetovni dan čebel – 20. 5., evropski dan Nature 2000 – 21. 5., Mednarodni dan biotske raznovrstnosti – 22. 5., evropski dan parkov – 24. 5. idr.). V desetih dneh bodo slovenski naravni parki izvedli več kot 35 dogodkov (Seznam načrtovanih dogodkov_po dnevih). Tako na kolesu kot peš boste lahko spoznavali znamenitosti parkov in prisluhnili zanimivim tematskim predavanjem.

Dogodek ob dnevu Nature 2000 v KP Pivška presihajoča jezera je potekal v okviru projekta PIVKA.KRAS.PRESIHA, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.