Suhorje je idilična brkinska vasica. Do nje pridemo tako, da se peljemo po Vremski dolini, prečkamo most čez reko Reko in se vzpnemo po strmi cesti na vrh slemena. Od tu se ponuja čudovit razgled na okoliške brkinske vasi, občudujemo lahko tudi razgled na Sveto Trojico, Šilentabor in Snežnik v daljavi.

Suhorje je znano po svojih predanih in ponosnih vaščanih, ki si zavzeto prizadevajo za ohranjanje bogate kulturne dediščine. Ti srčni ljudje skrbijo, da se tradicije in običaji, ki so del njihove identitete, prenašajo iz generacije v generacijo.

Zavzetost vaščanov Suhorja za ohranjanje kulturne dediščine se odražata tudi v delovanju Vaškega društva Suhorje. To društvo je srce skupnosti, ki organizira različne kulturne in družabne prireditve, kot so folklorni nastopi, kulturne, glasbene in kulinarične prireditve ter prikazi tradicionalnih obrti. Skozi te dogodke se ljudje združujejo, izmenjujejo znanje ter ohranjajo svojo kulturo.

Ena izmed najbolj prepoznavnih tradicij, ki jo Suhorci s posebno skrbjo ohranjajo, je izdelovanje pirhov, znanih kot praskanke. Praskanka je posebna tehnika okraševanja pirhov, pri kateri se z ostrim nožkom izrišejo vzorci in simboli na jajčni lupini. Ta edinstvena veščina, ki se je razvijala in prenašala skozi zgodovino, je tako dragocena, da je bila uvrščena na UNESCOV seznam nesnovne dediščine.

Suhorje je zato ne le kraj, ampak tudi živahna skupnost, ki se ponaša z izjemno dediščino in se trudi, da ta bogata kulturna zapuščina ostane živa ter navdušuje tako domačine kot obiskovalce s celega sveta.

Na naši ekskurziji smo se najprej ustavili na Ekološki kmetiji Volk, ki se ukvarja z vzrejo konj ameriške pasme appaloosa. Poleg tega so aktivni na področju turizma ter sodelujejo v številnih zanimivih projektih.

Ob prihodu na kmetijo nas je navdušil prijetno urejen prostor, kjer je mogoče prenočiti na dišečem senu. Po cvetočem travniku smo se sprehodili do potoka Padež, kjer je poseben kotiček za sprostitev. Prijazno nas je pozdravila tudi čudovita druščina konj in psička Lučka.

Kmetija Volk je oaza miru, tu lahko gostje preživijo počitnice sami ali skupaj s svojim konjem.  Prijetno naravno okolje in izjemna gostoljubnost na kmetiji zagotavljata nepozaben in doživet oddih.

Na Suhorju so nas pričakale predstavnice Vaške skupnosti in društva Suhorje. Najprej smo si ogledali staro kapelico na začetku vasi, potem pa smo se sprehodili skozi vas, občudovali stare hiše zgrajene iz laporja, nekatere čudovite obnovljene, druge žal že razpadajoče, vendar kljub temu lepe. Eden od ponosov vasi je tudi zelo star, kamnit farav, pa pred kratkim obnovljen Gospodov studenec in spomenik britanskemu pilotu, ki je tu strmoglavil leta 1945. Tudi cerkev na Suhorju je nekaj posebnega, z balkonom nad oltarjem in s skrivnimi sporočili iz zgodnjega krščanstva, vklesanimi v lapor.

Ogledali smo si še vaško hišo z manjšo spominsko sobo, kjer imajo razstavljene znamenite suhorske pirhe ter zgodbe, predvsem pa pesmi, njihovega rojaka Jožeta Volka Suhorskega, leta 1922 umrlega pesnika in narodnega buditelja, ki se je rodil na Suhorju, kot učitelj pa je služboval v številnih slovenskih krajih.

Zaključili smo z nadvse prijetnem druženjem, kot ga znajo pripraviti Suhorke – z bogato obloženo in cvetlično okrašeno mizo, polno dobrot, tudi lokalnih posebnosti, kot so suhorski štruklji.

 

Vsi, ki smo bili na tem srečanju prisotni, se najlepše zahvaljujemo za gostoljubnost in prisrčnost Ekološki kmetiji Volk, še posebej Tomažu in Mitji Volk, Vaški skupnosti Suhorje in Vaškemu društvu Suhorje, še posebej Brigiti Volk, Kristini Dekleva in Lojzki Volk.

 

Več fotografij odkrivanja Suhorja najdete na FB strani TD Pivka https://www.facebook.com/tdpivka

 

 

Turistično društvo Pivka v letošnjem letu pripravlja sklop dogodkov, ki smo jih poimenovali Odkrivajmo skupaj.

Osredotočali se bomo na izobraževanje, mreženje, povezovanje, izmenjavo in ogled dobrih praks v turizmu in ohranjanju naravne in kulturne dediščine. Spoznavali bomo bližnje kraje in tako vplivali na dvig zavesti o razvoju trajnostnega turizma ter posledično na boljše počutje ljudi.

Naš cilj je spodbuditi trajnostni turizem in ohranjanje naravne in kulturne dediščine s poudarkom na lokalnih vodnikih, zgodbah ter povezovanju deležnikov na področju turizma.

Naše vodilo v tem projektu je prelepa misel naše domačinke, pisateljice Lee Fatur, ki je že pred mnogimi leti zapisala: »Ni ti treba, da je dom dedov palača, ni ti treba, da ima ded slavno ime; glavno je, da veš od kod si, da nisi kakor zrno, ki ga je prinesel veter kdo ve od kod in ga nese kdo ve kam.«

Spoznajmo torej naše domače kraje, ki nam ponujajo toliko neodkritih zakladov, bodimo ponosni od kod prihajamo in nato to pokažimo obiskovalcem od vsepovsod.

Na naši naslednji ekskurziji, ki bo predvidoma v juliju, bomo skupaj odkrivali Kal.

Program Turističnega društva Pivka sofinancira Občina Pivka.

 

Če se želite včlaniti v naše društvo ali dobivati vabila na naše dogodke, nam pišite na td.pivka@gmail.com ali pa se ustavite pri našem predsedniku v papirnici Sponkca, veseli vas bomo!

TD Pivka