V sredo in četrtek, 9. in 10. novembra, sta se v Postojni in Pivki odvila dva zaključna dogodka intenzivnega podjetniškega programa Biznis in PIP, ki ga je Podjetniški inkubator Perspektiva zasnoval skupaj z občinama Postojna in Pivka z namenom spodbujanja novih podjetniških zgodb in ambicij mladih podjetij oziroma podjetnikov začetnikov. Občina Pivka je nagrado podelila Aniti Urbančič, nagrado Občine Postojna pa je prejel Luka Volk.

Enajst udeležencev programa, ki je v šesttedenskem usposabljanju osvojilo pomembne podjetniške veščine in razvijalo svoj poslovni model, se je s svojo podjetniško idejo prvič predstavilo širši javnosti. Gre za pomembno prelomnico, ko so vse dosedanje namere in želje mladih oziroma novih podjetnikov, postale uresničljive in marsikomu jasen kažipot za nadaljnje podjetniške korake ter uspehe.

Predstavitve mladih podjetnikov in posameznikov, ki bodo na podjetniško pot šele stopili, so namreč dokazale, da je želja nadvse velika, namere pa resne. Vsaka od podjetniških idej je inovativna, ima tržni potencial, je izvedljiva, ima širši pomen za družbeno okolje in prispeva k razvoju gospodarstva v lokalnem okolju in širše.

V Postojni se je predstavilo pet udeležencev. Metka Mikuletič, ki deluje v okviru svojega podjetja Mimotho, je javnosti predstavila idejo nizko-serijskih zbirateljskih kosov nakita za moške v obliki unikatnih manšetnih gumbov. Luka Volk iz podjetja XPATH CNC machines razvija in izdeluje 3-osne CNC stroje. Denis Vitez, ki je soustanovitelj podjetja v nastajanju, vidi svojo poslovno zgodbo v lastni platformi za upravljanje s pametnimi inštalacijami v domovih. Sanja Guček, strokovnjakinja za psihoterapijo, bo svojo poslovno pot v prihodnje snovala na pomoči, namenjeni drugim. Polona Senčar Otoničar želi na svoji lastni podjetniški poti strankam ponuditi celovito rešitev za reševanje bivanjskih izzivov in sicer pripravo in vodenje projektov prenove doma od ideje do izvedbe.

V Pivki se je predstavilo šest podjetniških idej letošnjega programa Biznis in PIP, ki so bile usmerjene na področje turizma. Tadeja Zadelj s svojo poslovno idejo razširja že uveljavljen festival Okusi Pivških jezer na pet kulinaričnih dogodivščin v lokalnem prostoru, pri lokalnih ponudnikih. Rok Mikuletič, naravoslovni fotograf, ima namen izdelati otroško domišljijsko-izobraževalno knjigo o živalih. Anita Urbančič, vodja prodajnega programa pri Domači marendi vzpostavlja novo kulinarično doživetje s kulturnim pridihom, produkt Krpanova pojedina. Tjaša in Jernej Žgur nameravata turistično ponudbo Zelenega krasa obogatiti z organizacijo in izvedbo enodnevnega izleta za družine z otroki, s poudarkom na spoznavanju gozdnih prebivalcev. Aleš Jenko in Teja Milharčič želita nadgrajevati vsebine njunega apiterapevtskega ekološkega čebelnjaka. Ana Penko pa bi rada na idilični lokaciji Dvorca Turn uveljavila projekt Podari si rože, namenjen butičnemu poročnemu doživetju.

Program obeh zaključnih dogodkov, ki so ga v prvi vrsti zasnovali podjetniki sami, uspešno podjetniško zgodbo pa so za popestritev s sodelovanjem sooblikovali tudi vsi prisotni, je s svojim nastopom in glasbo obogatil Jure Počkaj, sicer uspešen podjetnik, tudi lanskoletni udeleženec programa Naša Perspektiva, ki je prejel nagrado za najboljši pitch, in pa del podjetniške skupnosti Podjetniškega inkubatorja Perspektiva.

Prav vseh enajst podjetij oziroma podjetnikov začetnikov je prepričalo do te mere, da si bo Podjetniški inkubator še naprej prizadeval za njihovo močno podporo in spodbude pri njihovih podjetniških korakih. Vendarle pa sta bila zmagovalca obeh dogodkov le dva, ki sta za svojo NAJ POSLOVNO IDEJO prejela vsak po 10.000 eurov.

Strokovna komisija v Postojni, v sestavi podjetnice Ajde Novak iz OTB marketing, Kristine Kalister iz Občine Postojna in Ane Širca, predstavnice Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, je za najboljšo poslovno idejo izbrala LUKO VOLKA, ki s sodelavcem že vodi mlado podjetje in razvija manjše, računalniško krmiljene CNC stroje, uporabne za rezanje, graviranje ali rezkanje najbolj kompletnih, natančnih in zahtevnih produktov vseh mehkih materialov. Finančno spodbudo, 10.000 eurov in iskren stisk rok mu je namenil postojnski župan Igor Marentič.

V Pivki je strokovno komisijo, v sestavi Jane Gržinič, direktorice Zavoda za turizem Pivka, Dejana Iskra iz RRA Zeleni kras, Erike Kovačič iz Občine Pivka in Ane Širca, predstavnice Mrežnega podjetniškega inkubatorja Perspektiva, najbolj navdušila poslovna ideja ANITE URBANČIČ. Z idejo Krpanove pojedine, katere glavni slogan je Butično kulinarično doživetje s kulturnim pridihom, želi doseči dodano vrednost obstoječim turističnim storitvam s ponudbo lokalne kulinarike na terenu oplemeniteno z obiskom Martina Krpana. Nagradni bon v vednosti 10.000 eurov je zmagovalki predal pivški župan Roberta Smrdelja.

Ponosni smo lahko na posameznike, ki so z udeležbo v programu izkazali veliko željo po novih znanjih, predvsem pa vnemo, da bo njihova poslovna ideja vodila v uspešno prihodnost. Zadovoljstvo nad letošnjo pilotno izvedbo programa Biznis in PIP sta izkazala tudi župana, ki tovrstnim podjetniškim zgodbam na široko odpirata vrata za sodelovanja, predvsem pa ju veselijo priložnosti, ki jih v domačem kraju sistematično vzpostavljamo z namenom spodbud in razvoja podjetništva.

PREDSTAVITEV UDELEŽENCEV PROGRAMA BIZNIS IN PIP 2022

TJAŠA IN JERNEJ ŽGUR: svoje zanimanje za naravo in znanje s področja lovstva povezujeta v vodene turistične programe: opazovanje medveda v njegovem naravnem okolju, vodene pohodniške izlete v Javornikih ter delavnice za otroke na tematiko lovstva in divjadi. Turistično ponudbo Zelenega krasa nameravata obogatiti z organizacijo in izvedbo enodnevnega izleta za družine z otroki z izhodiščno točko v Centru o velikih zvereh Dina Pivka. Skozi vodenje, interpretacijo narave in izvajanje vodenih aktivnosti udeleženci spoznavajo gozdne prebivalce, njihov življenjski prostor in prakse sobivanja z velikimi zvermi. Za dopolnitev izleta s kulinaričnimi dobrotami se želita povezovati z lokalnimi ponudniki domače pridelane hrane.

ALEŠ JENKO IN TEJA MILHARČIČ sta starša treh otrok. Njihov dom »BEe in foREST«, ki se nahaja v naročju narave, rada delita z domačimi in tujimi gosti. Tesno povezana z naravo in obkrožena s številnimi živalskimi prijatelji, gojita posebno ljubezen in spoštovanje do čebele, tega majhnega bitjeca z izjemnim poslanstvom. Predstavila se bosta z idejami, ki se bodo odvijale pod streho njunega apiterapevtskega ekološkega čebelnjaka.

ANA PENKO  svoje znanje kemije in glasbenega izražanja odlično prepleta v organizacijo dogodkov, predvsem porok, Zakaj? Ker se vsak dober začetek začne s pravo kemijo in simfonijo. S projektom Podari si rože na družinski lokaciji ponuja poročnim parom doživetje, v katerem nastopa cvetje, na začetku v gredici, potem pa v poročni zgodbici.

TADEJA ZADELJ priznava, da je pogostitev družine in prijateljev v domači jedilnici lahko težava. Lastno zanimanje za poglobitev kuharskega znanja in sproščeno pogostitev najbližjih predstavlja v svoji podjetniški zgodbi. Že uveljavljen festival Okusi Pivških jezer, ki se pod taktirko Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera odvije vsako leto v septembru, razširja na pet kulinaričnih dogodivščin. Vrata svojih kuhinj bodo odprli kuharji v domačih gostilnah, spremljevalne zagate vsake pogostitve pa bodo reševali mojstri postrežbe, dekoracije, fotografije in lokalno pridelane hrane.

ROK MIKULETIČ je naravoslovni fotograf. Večino svojega časa preživi v snežniških gozdovih, kjer opazuje in fotografira živa bitja. Že več kot pet let piše blog in objavlja fotografije s terena, naslednji izziv pa mu je izdelava otroške knjige o živalih, kjer se bosta prepletala domišljija in izobraževanje.

ANITA URBANČIČ  je izkušena gostinka, mama dveh odraslih hčera in nona dvema vnučkoma. Kot vodja prodajnega programa zadnje leto dela pri Domači marendi, kjer se ukvarja z ponudbo lokalnih produktov Brkinov in Zelenega krasa ter lokalno kulinariko, ki ji je postala osnovni življenjski moto: domače – lokalno. Z idejo Krpanove pojedine, katere glavni slogan je Butično kulinarično doživetje s kulturnim pridihom, želi doseči dodano vrednost obstoječim turističnim storitvam s ponudbo lokalne kulinarike na terenu oplemeniteno z obiskom Martina Krpana.

LUKA VOLK: Podjetje XPATH CNC machines deluje na področju izdelovanja in razvoja 3-osnih CNC strojev. To so računalniško krmiljeni stroji, ki se jih uporablja za rezanje, graviranje ali rezkanje najbolj kompleksnih, natančnih in zahtevnih produktov vseh mehkih materialov.

DENIS VITEZ razvija lastno platformo za upravljanje s pametnimi inštalacijami v domovih. Ponuja zanesljive rešitve, ki temeljijo na industrijskih krmilnikih in ožičenih povezavah. Z njihovo rešitvijo si povečate varnost in energetsko učinkovitost, hkrati pa izboljšate udobje pri bivanju.

SANJA GUČEK je specializantka psihoterapije, ki s svojo pristno vnemo in notranjo strastjo do dela z ljudmi združuje tako poklicno kot življenjsko pot. Posameznikom pomaga, da se osvobodijo notranjih bolečin in ustvarijo temelje za mirno in srečno življenje. Psihoterapija Sanje Guček vas vabi v proces raziskovanja samega sebe. Pod površjem smo vsi kot reka, globoko v sebi vemo, kje je naša življenjska pot.

METKA MIKULETIČ je arhitektka. Svoj poklic je združila s strastjo do ustvarjanja, ki ju v obliki nakita predstavlja pod blagovno znamko Mimotho. Nakit, ki je od ideje do izvedbe plod lastnega dela, je izdelan za posameznika, ki ceni premišljeno in dovršeno oblikovanje, drugačnost, prestiž – pa naj bo moški ali ženska. Metka med nas stopa z idejo nizko-serijskih zbirateljskih kosov nakita za moške v obliki manšetnih gumbov.

POLONA SENČAR OTONIČAR, mag. inž. arh., se je po 10 letih dela v arhitekturnih birojih odločila za lastno podjetniško pot s ciljem, da bi stanovanjsko arhitekturo obravnavala ne zgolj skozi projektiranje načrtov, temveč celostno. Zaradi hitrega življenjskega tempa in poslovne specializacije namreč večina ljudi danes nima znanja, sploh pa ne časa za reševanje svojih bivanjskih izzivov. Rešitev za to Polona vidi v pripravi in vodenju projektov Prenove doma od ideje do izvedbe, ki bi naročnikom pomagala do pravilnih odločitev glede svojega bivalnega okolja ter jim prihranila čas, denar in stres.

Na sliki nagrajenka Občine Pivka Anita Urbančič z županom Robertom Smrdeljem.

Podjetniški inkubator Perspektiva

Foto: Anja Halik