V petek smo v galeriji Krpanovega doma odprli razstavo študijskega krožka Naravna in kulturna dediščina Zgornje Pivke o Stari šoli št.1 v Zagorju na Pivki.

Mentorica krožka Marjeta Marinčič je domačinka, z Zagorjem čuti osebno; tam je njen dom in profesionalno; v šoli je leta poučevala. Kot potomka Vilharjev pa nosi v sebi še posebno skrb za ohranjanje kulturne dediščine. Želi jo predstavljati drugim, jo čuvati v vsej lepoti in bogastvu, večno raziskovati in se iz nje učiti. Po družini, v katero se je poročila; zlasti od tašče Vide Marinčič, dolgoletne učiteljice na zagorski šoli, pa je prejela še zapuščino odlične pedagoginje, ki se je odlikovala po skrbi za pravilen slovenski jezik v šoli.

S pomočjo sedmih tabel je mentorica krožka skupaj s Tatjano Lutar, zgodovinarko in teologinjo in Taro Milčinski, etnologinjo in kulturno antropologinjo, pripravila strnjeno potovanje skozi zgodovino prvo ustanovljene šole na Zgornji Pivki, od ustanovitve leta 1840 do danes.

Uvodne besede k razstavi je pripravila Jana Gržinič, direktorica Zavoda za turizem Pivka. Svoj prispevek k »Vilharjevemu« vzdušju pa so dodale pevke zagorske ženske pevske skupine Jezerke z njegovo Sonce čez hribček gre. Avtorica nas je skupaj z zgodovinarko Tatjano Lutar popeljala skozi vsebino tabel. Razložila je njihove nastanke, načrte za naprej in dolgoletne želje glede obnove .

Vabljeni k ogledu razstave!