Center Dina in Zavod za turizem Pivka vabimo na predavanje dr. Miha Krofla o velikih mačkah na različnih koncih sveta. Predavanje bo danes, 6. oktobra 2022, ob 18. uri v Centru DINA, v Krpanovem domu v Pivki

Prostoživeče mačke, kot so ris, leopard in lev, že od nekdaj burijo človeško domišljijo, obenem pa opravljajo pomembno ekološko vlogo v naravi. Kljub temu pa mnoge vrste mačk ostajajo slabo raziskane, saj gre za živali, ki jih v naravi zelo redko srečamo.

Tokrat bomo tako rekoč iz prve roke, v družbi s slovenskim raziskovalcem dr. Mihom Kroflom spoznali, kako raziskovalci proučujejo te skrivnostne plenilce v raznolikih ekosistemih po svetu, kot prvi pa boste lahko slišali tudi o najnovejših odkritjih raziskovalnega projekta InterMuc, ki želi odgovoriti na vrsto odprtih vprašanj povezanih s sobivanjem različnih vrst mačk, njihovemu medsebojnemu komuniciranju ter njihovem ohranjanju pod vedno večjimi pritiski človeštva.

Tekom predavanja se bomo odpravili v afriške savane, kjer si prostor delijo lev, leopard in gepard, se povzpeli v azijska višavja, kjer v nedostopnih gorskih prostranstvih sobivata snežni leopard in manul, spustili na tropske otoke, kjer tiger kraljuje med petimi različnimi vrstami mačk ter se vrnili slovenske gozdove, kjer skupaj živita evrazijski ris in divja mačka.

Dr. Miha Krofel je zaposlen kot znanstveni sodelavec na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Deluje tudi        kot gostujoči raziskovalec na nemškem inštitutu IZW, gostujoči predavatelj na Univerzi na Primorskem in Univerzi v Portu ter strokovnjak za velike zveri pri IUCN (Cat Specialist Group, Canid Specialist Group in Large Carnivore Initiative for Europe). Pri svojem delu se posveča predvsem terenskim raziskavam na zvereh v Evropi, Aziji in Afriki.

Predavanje pa bomo povezali še z enim dogodkom, predstavitvijo pobude projekta LIFE Lynx in avstrijske kolesarske skupnosti Gravgrav, The Gravel and bikepacking community ( https://gravgrav.cc/en/ ) za Risovo kolesarsko pot.

Obstoječo Risovo pešpot bomo namreč nadgradili s kolesarsko enačico, ki pa se  bo začela v Centru o velikih zvereh DINA Pivka, nadaljevala čez območje Pivških presihajočih jezer do Mašuna in naprej proti cilju v Nacionalnem Parku Risnjak. Prevozili in nato določili pa jo bodo kolesarji Gravgrav v družbi domačih kolesarjev.

Skupnost Gravgrav bo sodelovala pri promociji kolesarske poti ter pri  izobraževanju in ozaveščanju o trajnostnem, živalim in njihovemu življenjskemu prostoru prijaznem kolesarjenju. Predstavniki avstrijske skupine navdušenih kolesarjev naravovarstvenikov bodo z nami že na predavanju dr. Miha Krofla, po predavanju pa bomo pozornost namenili predstavitvi pobude za nov kolesarski izziv in primernemu kolesarjenju v naravnem okolju.

Manjša skupina kolesarjev Gravgrav, doma iz različnih evropskih držav, se bo dan kasneje, 7. oktobra, v spremstvu naših opravila iz Centra Dina proti Mašunu in poiskala najboljšo traso za kolesarje in obenem najbolj prijazno gozdnim prebivalcem. Kolesarjenje bodo zaključili na sedežu NP Risnjak na hrvaški strani. Risova kolesarska pot bo, tudi ob podpori aplikacije Kamoot, zaživela predvidoma naslednjo pomlad.

Dogodek organiziramo v sodelovanju s projektom LIFE Lynx.