Občina Pivka praznuje: Projekcija dokumentarcev “Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice” in “Ravne. Mali dvorec pomembnih ljudi”

Ob letošnjem občinskem prazniku Občina Pivka omogoča brezplačen ogled dveh dokumentarcev z lokalno vsebino.
Neverjetna zgodba lepotcev iz Lipice
Slovenski lipicanci v Lipici predstavljajo enega najpomembnejših državnih kulturnih in nacionalnih zakladov. Njihova usoda je bila med 2. svetovno vojno izjemno negotova, saj so jih po kapitulaciji Italije nacisti odpeljali v češko mesto Hostouň, kjer so ustanovili vzrejni center konjev iz najboljših kobilarn tedanje Evrope. Konji so se ob koncu vojne znašli v veliki nevarnosti, saj je območje pripadlo Rdeči armadi. Ameriška vojska pod vodstvom generala Pattona se je odločila za drzno vojaško reševalno akcijo in z »Operacijo Kavboj« konje rešila na Zahod.
Dolžina filma: 38 minut. Scenarist: Drago Mislej Mef, režiser: Dušan Milavec. Produkcija: Društvo Kolut.
Film »Ravne. Mali dvorec pomembnih ljudi« je nastal v sklopu aktivnosti čezmejnega projekta Interreg Italia-Slovenija “Merlin CV. Filmsko zgodbo podpisujeta ustvarjalca Drago Mislej Mef in Dušan Milavec.
Dvorec Ravne, katerega začetki segajo v 14. stoletje, je z osrednjo stavbo, vrtom, kaščo, hlevom in krajinskim okvirom še vedno eden najbolj avtentičnih spomenikov novoveške plemiške kulture v tem delu Slovenije.
Zgodba o dvorcu in posestvu Ravne je pripoved o treh pomembnih plemiških družinah na Kranjskem in treh stavbah, ki so nekoč obvladovale Pivško kotlino in širše; stavbe s svojo mogočnostjo, družine pa s svojim bogastvom, zvezami in političnim vplivom.
V dokumentarcu je predstavljena zgodovina dvorca od Ravenskih, Hohenwartov do Marenzijev, povojna usoda in zamisli občine za njegovo revitalizacijo. Dolžina: 36 minut