Po treh letih covidnih omejitev je minulo soboto Turistično društvo Pivka ponovno organiziralo Pivški shod s kmečkimi igrami, pred Krpanovim domom v Pivki. Pivški shod je praznik Pivškega zavetnika, svetega Petra, ki  praznuje svoj god 29. junija.

Na zabavno tekmovanje v kmečkih igrah so se prijavile štiri ekipe: ekipa TD Pivka, ekipa iz Čezsoče, ekipa PGD Slavina ter ekipa Fantje z vseh vetrov.

Prvo igro smo poimenovali SK’LEJ WADO (Prenos vode iz ene strani na drugo po poligonu)

Trije člani posamezne ekipe so bili z nogami zavezani skupaj. Imeli so dve deski za nošnjo vode. Srednji član je držal obe deski z obema rokama, zunanja dva tekmovalca pa samo z eno roko eno desko (z drugo si niso smeli  pomagati). Četrti tekmovalec je na desko zlagal polne kozarce vode. Trojka z zavezanimi nogami je morala prečkati poligon, na koncu poligona je peti član ekipe kozarce z vodo odlival v posodo. Ekipa se je nato vrnila nazaj po poligonu na začetno točko, kjer so igro ponavljali, dokler ni zmanjkalo časa. Največ točk je dobila tista ekipa, ki je sk’lala največ vode (na cilj prinesla največ vode).

Druga igra je bila DRVA Z GWZDA (Rezanje drv – žaganje in vleka)

Trije člani ekipe so z žagonom rezali hlode. Na drugi strani poligona je bil kupček vrvi. Druga dva člana ekipe sta izmenično tekala po kos vrvi in nazaj, da sta sestavila eno dolgo vrv. Razrezana drva so potem s sestavljeno vrvjo navezali ter prevlekli na drugo stran poligona. Igra se je zaključila, ko sta člana drva zložila na označeno mesto, ko so na cilj pritekli še ostali člani ekipe ter dvignili roke. Največ točk je dobila tista ekipa, ki je igro prej zaključila.

Tretja igra pa je bila FILAMO J’ZERU (Prelivanje vode)

Cela ekipa je sedela na klopi, eden za drugim. Prvi v ekipi je s kozarcem zajel vodo, ki jo je imel v večji posodi pred sabo. Poln kozarec je dvignil z obema rokama nad glavo ter vodo prelil članu za seboj. In ta naslednjemu – do konca. Zadnji v vrsti je moral kozarec vode zliti v posodo, ki je bila za njim in upati, da se čim več vode zlije v posodo. Največ točk je dobila tista ekipa, ki prenesla v kozarcih čez glavo največ vode.

Sodniška ekipa v kateri so bili predsednik TD Pivka Peter Ženko, župan občine Pivka Robert Smrdelj in direktorica Zavoda za turizem Pivka Jana Gržinič, so na koncu sešteli točke, in prišli do končnih rezultatov:

  1. mesto Fantje z vseh vetrov
  2. mesto PGD Slavina
  3. mesto Čezsoča

Vsem čestitke in zahvala za sodelovanje in dobro zabavo!

Prireditev so obogatili ponudniki na stojnicah,  potujoči kamionček s hrano in pijačo  Domača marenda, obiskovalci so imeli na voljo tudi odlično hrano na žaru. Obiskovalce je zabaval Ansambel Tik Tak, vzdušje je bilo enkratno, plesalo in pelo se je do poznih nočnih ur.

Vsem, ki ste pomagali narediti prireditev takšno kot je bila se zahvaljujemo, prav tako vsem obiskovalcem za dobro razpoloženje.

Lepa zahvala tudi sofinancerju prireditve Občini Pivka in našim sponzorjem: Zavodu za turizem Pivka, Centru o velikih zvereh Dina Pivka, Parku vojaške zgodovine Pivka, Karso zaposlitvenemu centru, Tadeji Pecman Penko, Prostovoljnemu gasilskemu društvu Pivka.

Več fotografij najdete na Facebook strani TD Pivka https://www.facebook.com/tdpivka. Vabljeni, da »všečkate« našo stran, tako boste vedno na tekočem o naših aktivnostih.

Vrata TD Pivka so vedno na stežaj odprta in v svoje vrste z veseljem sprejemamo nove člane. Kontakt td.pivka@gmail.com ali 031 363 754. Lepo vabljeni!

 

Turistično društvo Pivka