Naše delavnice so pravcate ustvarjalnice. Na primer, prejšnji teden so najmlajši pripravili dve vrsti rižote, včeraj pa se je skupina otrok odzvala vabilu k ustvarjanju v grafiki. V sredo 10. avgusta je bil glavni kuhar Branko Česnik, sicer tudi fotograf in član Društva upokojencev Pivka, včeraj pa so ob vodstvu oblikovalka Mateje Premrl iz Hiše kulture Pivka, v kateri vodi izobraževalni program, ustvarjali v grafični tehniki visokega tiska na temo Pivka.

Mateja je otrokom na kratko predstavila galerijo, pojasnila, kako potekajo razstave in kdaj so na sporedu otroške delavnice.

Za tem je razložila, kakšna je razlika med sliko in grafiko. Slika je unikatno likovno delo, ki nastane z nanašanjem barve (s čopiči) na podlago. Grafika pa je likovno delo, ki nastane s pomočjo odtiskovanja obdelane plošče (matrice) na podlago. Glede na način obdelave matrice poznamo več vrst grafičnih tehnik. Mateja nam je danes predstavila visoki tisk. Pokazala nam je matrice, izdelane iz lesa in linoleja ter grafike, ki so nastale z odtiskovanjem teh matric. Na teh primerih smo opazili, da se je pri tej vrsti tiska po nanašanju barve odtisnilo vse, kar ni bilo izrezano oziroma se je odtisnilo vse, kar je bilo visoko – od tu ime visoki tisk.

Ker so otroci v preteklih dneh slišali veliko o Pivki in njeni okolici ter Dini, centru o velikih zvereh, je bila to tudi tema za ustvarjanje. Iz mehke gume in kartona so izdelali matrico. Pazljivi so morali biti pri črkah, saj je odtis zrcalen matrici. S pomočjo valjčka so na matrico nanesli barvo in naredili več odtisov. Nekateri so svojo grafiko izdelali celo v dveh barvah! Na koncu so svoja likovna dela še oštevilčili in jih podpisali.

Grafike, nastale izpod otroških rok, sedaj visijo v Krpanovemu domu in krasijo vhod v Dino. Naslednjo razstavo v Hiši kulture pa si lahko ogledate v septembru, ko se bojo zopet začele tudi sobotne ustvarjalne delavnice za otroke in družine.

Pa še to:

Hiša kulture stoji v srdišču Pivke, je tista oranžna hiša na križišču cest Postojna – Ilirska Bistrica in Pivka – Trnje. Zgodba Hiše kulture se je začela pred skoraj 25 leti, naslednje leto pa bo deset let, odkar je nova ekipa, ki je prevzela Hišo kulture, galerijski program sodobne vizualne umetnosti postavila v ospredje. Poleg razstavnega programa ima Hiša kulture   Pivki tudi ustvarjalni program, namenjen umetnikom, da v grafičnem ateljeju ustvarjajo v tehnikah sitotiska ali visokega tiska ter izobraževalni program, ki skozi delavnice in druge aktivnosti spodbuja razumevanje sobobne umetnosti med obiskovalci.