Bliža se nedelja, 25. september in prireditev Okusi Pivških jezer, ki se vrača po treh letih premora.

Za nedeljsko popoldne je trenutno napovedano deževno vreme, vendar nas to prav nič ne moti. V Krpanovem domu v Pivki bo dovolj prostora za vse, za naše ponudnike in obiskovalce.

Tudi letos se je vabilu na dogodek, ki povezuje ljudi, odzvalo veliko vasi, organizacij in celo držav!

Prireditev se sicer še vedno imenuje »Okusi Pivških jezer«, tako kot smo skromno začeli leta 2015, pri Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer v Slovenski vasi, letošnji dogodek pa bi lahko poimenovali kar »Okusi brez meja«, saj se je zbrala pisana druščina srčnih ljudi z vseh vetrov. In tega smo zares veseli.

Tokrat sodelujejo: vaške skupnosti Buje, Narin, Palčje, Stara Sušica, Suhorje, Trnje, Zagorje, trška skupnost Pivka, Kulturno društvo Lipa Pivka, Turistično društvo Pivka, Kmetijski krožek s Tamaro Urbančič, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Čebelarsko društvo Pivka, Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Kulturno društvo Tuščak Bač, Društvo Mladi za Pivko, Zavod za turizem Pivka, RDO Postojnska jama-Zeleni kras, predstavniki držav Albanije, Bosne, Kube, Srbije, Ukrajine, naši prijatelji iz pobratene bavarske občine Durach ter prijatelji iz Črne gore. Z nami bodo tudi kmetije – kmetija Cestni iz Parij, kmetija Sedmak  in Polja Sivke iz Nadaljnjega sela in Domača marenda, ki bodo ponujali domače pridelke in izdelke.

In kaj dobrega vam pripravljamo?

Staro, dobro domačo hrano: golaže, njoke, polento, različne vrste štrukljev, ovčjo juho, peciva po starih receptih, piščančje meso pečeno po starinsko, krompir v žerjavici, krompir v plankah, svinjsko obaro in gobovo juho, ocvirke, domač kruh, likerje, žganja, jedi iz domačih jabolk, štrudlji, krompir v zevnci, pečeno piščančje meso, ocvrt krompir, bučne polpete, jedi iz plodovitega gozdnega roba – pecivo z lešniki, malinami, robidami, krompir z ocvirki…

 

Nekoliko bolj »ekostične« okuse nam bodo ponudili prijatelji iz tujih držav: kubanski congris, avokadovo solato, cuba libre, kokos in rum, sarma, burek, baklava, hurmaščice, boršč, narisniki s krompirjem, kiflji s skuto, srbski žar, črnogorski pršut in nenazadnje bavarsko pivo.

Poleg ponudbe vseh dobrot se bosta odvijali tudi dve delavnici za obiskovalce in sicer delavnica izdelave pašte ter delavnica izdelave njokov in cvrtkov. Krompir je pač tista stalnica na Pivškem. 😊

 

Se vam že cedijo sline? 🤤😋

Pridite v Pivko to nedeljo, od 14. ure dalje, v Krpanov dom, Prečna ulica 1.

Vstop na prireditev je brezplačna. Prijazno vabljeni!

OKUSI_vabilo_2022