Zavod Iskreni je v sodelovanju s partnerji: Občino Pivka, Parkom vojaške zgodovine in Zavodom za turizem Pivka letos organiziral tradicionalni Festival družin v Pivki. Srečanje je bilo tokrat omejeno samo na en dan, družine so v soboto, 25. junija, lahko obiskale Park vojaške zgodovine, se udeležile pohoda na Primož, si ogledale Center o velikih zvereh Dina ali se sprehodile z lovcem in iskale sledove zveri v naši okolici. Občina Pivka ponuja poučne in zabavne vsebine za obiskovalce vseh starosti, družine so se pri nas dobro počutile in se bodo z veseljem tudi vračale.

Vrhunec in zaključek festivala je bilo večerno praznovanje Dneva državnosti na ploščadi Parka vojaške zgodovine. Čudovit ambient v barvah zgodnjega večera je še pripomogel k obujanju spominov na obdobje nastajanja naše države, ki se mu v parku še posebej posvečajo. Ni čudno, da se je praznovanja udeležilo veliko ljudi, od blizu in daleč. Številne zbrane sta nagovorila predsednik državnega sveta Alojz Kovšca in podjetnik dr. Aleš Štrancar. Kovšca je poudaril, da je imeti lastno državo velik privilegij in sreča. Na žalost se tega premalo zavedamo. Moč odločanja o njeni prihodnosti pa je v rokah nas vseh. Prav v tem trenutku se bo potrebno ponovno odločati za evropske in krščanske vrednote. Dr. Aleš Štrancar pa nas je opozoril na prispevek domovini, ki smo ga vsak na svoj način dolžni dati. Slovenci smo narod talentov, ne smemo jih svetopisemsko zakopati ampak jih izkoristiti za napredek naroda. Pri tem nas nobena politika ne sme ustaviti.

Slovesnost je režiral dr. Jože Možina in jo je neposredno prenašala Televizija Slovenija. V kulturnem delu so nastopili: Komorni godalni orkester Cantabile, Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec in Manca Izmajlova. Z doživetimi recitacijami je dogajanje popestril Pavle Ravnohrib. Z navdušenjem smo prisotni pritegnili pesmim Aleksandra Mežka in Prifarskim muzikantom. Skupaj smo zapeli tudi v spomin na nedavno preminulega častnega občana Pivke, Borisa Pahorja. Pesmi in recitali so poudarjali domoljubje, ponos in veselje ob rojstnem dnevu naše države. Vsi nastopi so bili izredno doživeti in na trenutke ganljivi. Odlični odzivi na spletu, pohvale, ki smo jih prejeli organizatorji in številne napovedi obiskovalcev, da z veseljem pridejo v Pivko tudi naslednjič, nas zavezujejo, da bomo podobno prireditev v čast naši domovini pripravili tudi naslednje leto. Srečno Slovenija!

Slovesnost si lahko v celoti ogledate na povezavi: https://365.rtvslo.si/arhiv/proslave-in-slavnostne-seje/174882866