V petek, 6. maja, ob 19. uri bodo v Hiši kulture v Pivki odprli razstavo Uroša Weinbergerja z naslovom Metaverse.

Uroš Weinberger je v slovenskem umetnostnem prostoru in širše že dobro uveljavljen vizualni umetnik, ki ustvarja v glavnem na področju figuralnega slikarstva, predvsem slike, risbe in murale, občasno pa tudi instalacije.

Tokratna razstava pa v ospredje postavlja virtualno, kar naznanja že naslov Metaverse. (Kot navaja Wikipedia, je izraz sestavljenka iz predpone meta in besede universe ter označuje omrežje 3D virtualnih svetov, osredotočenih na socialno povezavo.) Na njej Weinberger predstavlja dela, v katerih le še tu in tam najdemo podobo iz stvarnega življenja; prostore z nenavadnim rastjem, zgoščenim ozračjem in žarečo svetlobo naseljujejo figure v skafandrih, ki jim ne vidimo obraza, zaposlene z opravki, ki jim ne vemo namena. So to ljudje v daljni prihodnosti? Ali v oddaljenih prostorih? So to nemara avatarji, ki nas zastopajo v virtualnih svetovih? In če so, je njihov virtualni svet naša potencialna ali zgolj navidezna resničnost?

Uroš Weinberger (1975) je diplomiral in magistriral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Strokovno se je izpopolnjeval na akademiji v Sofiji, Bolgarija in na umetniških rezidencah v Berlinu ter Freisingu v Nemčiji. Za svoje delo je prejel več nagrad in priznanj, med drugim študentsko Prešernovo nagrado (2001) in priznanje za pomembna umetniška dela Univerze v Ljubljani (2018). Živi in dela kot samostojni vizualni umetnik v Ljubljani. http://urosweinberger.com/

Umetniški delavnici za otroke in družine

Hiša kulture Pivka obenem vabi k udeležbi na dveh ustvarjalnih delavnicah z mentorico Matejo Premrl, povezanih z razstavo Uroša Weinbergerja. Prva, Drugi svetovi, je namenjena otrokom, starejšim od šestih let. Potekala bo 14. maja 2022 od 10. do 11. ure. Po ogledu razstave Uroša Weinbergerja bodo otroci ustvarjali v mešani tehniki. Za osnovo bodo uporabili predloge iz revije in jih po navdihu doslikali (špricali, tapkali…)  z barvami in čopiči in tako ustvarili novo celoto s fantazijskim učinkom.

Druga delavnica z naslovom Razmerja 20. maja 2022 med 17. in 19. uro pa je namenjena družinam. Udeleženci si bodo najprej ogledali slikarsko razstavo Uroša Weinbergerja nato pa spoznali bomo tehniko monotipije. Ta je od vseh grafičnih tehnik še najbližje slikarstvu, saj pri njej dobimo le en odtis, matrica pa nastane z nanašanjem barv na način, podoben slikanju. Pri upodabljanju motiva se bodo udeleženci o zgledovali po Weinbergerjevih delih. Poskušali bodo izdelati grafiko, ki govori o razmerju med realnostjo in fikcijo.

Delavnici sta brezplačni, potrebne pa so prijave na e-naslov hkpivka@gmail.com ali telefonsko številko 041 864 320.

Vljudno vabljeni na nocojšnjo otvoritev razstave in na obe majski delavnici!