Oznako medvedu prijazno dobi izdelek ali nosilec storitvene dejavnosti, ki svoj produkt oblikuje v skladu s priporočili za učinkovito varovanje premoženja pred mogočimi napadi velikih zveri.

Oznaka je bil razvita v okviru projekta LIFE DINALP BEAR, aktivnosti, povezane z oznako, so vključene tudi v potekajoči projekt LFE WOLFALPS EU, kmalu pa naj bi jo poleg Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani upravljal tudi Center DINA (Zavod za turizem Pivka). V centru oziroma v Krpanovem domu, kjer se nahaja Dina, že prodajamo nekatere izdelke s to oznako. Poleg tega ima spletna stran dinapivka.si tudi podstran medvedu prijazno z vsemi informacijami o oznaki.

Slovenska družina medvedu prijaznih ambasadorjev je približno 60-članska, delček te družine pa se je odzval vabilu za srečanje v Dini v soboto, 2. aprila 2022. Udeležencem smo predstavili predlog drugačnega upravljanja, predvsem pa smo se želeli z imetniki oznake pogovoriti o slabostih in prednostih oznake za posameznega ponudnika ter o tem, kakšno vlogo bi morala prevzeti Dina.

V delavnici smo pridobili kopico zelo konkretnih predlogov, večina udeležencev pa soglaša s tem, da bo potrebno vložiti kar precej dela v promocijo oznake – npr. za predstavljanje na tržnicah in drugih dogodkih, več predstavitev v različnih medijih, medsebojnem obveščanju o dogodkih v lokalnih skupnostih in podobno.

Pripravili bomo povzetek delavnic in z zaključki le-teh seznanili vse medvedu prijazne ambasadorje. Seveda pa vljudno vabimo k včlanitvi vse, ki si želite z oznako medvedu prijazno prispevati k promociji Naravi prijaznega življenja in delovanja.

Dogodek smo pripravile Irena Kavčič in Manca Velkavrh z biotehniške fakultete ter Jana Gržinič in Dragica Jaksetič iz Zavoda za turizem Pivka, Center Dina. O srečanju in delavnici pa same po sebi govorijo tudi fotografije v spodnji fotogaleriji.

medvedu prijazno

medvedu prijazno