Center o velikih zvereh Dina Pivka in Čebelarsko društvo Pivka vabimo na Medeni teden v Pivki, ki bo potekal med 22. in 28. majem 2023. V tem tednu bo v Pivki gostoval čebelarski paviljon ČZS – paviljon Medena zgodba in razstava Polonce Lovšin Bodi čebela / Be a bee.  Za obiskovalce smo pripravili širok nabor strokovnih in poljudnih dogodkov za vse starosti – družinske delavnice in oglede, dokumentarni film in risanko, strokovna vodenja in degustacije medenih izdelkov.

Ogled paviljona in razstave ter večina dogodkov v času Medenega tedna je brezplačnih.

ODPIRALNI ČAS PAVILJONA IN RAZSTAVE

TOREK – PETEK: 10.00 -15.00

SOBOTA IN NEDELJA: 10.00 – 17.00

Paviljon Medena zgodba na svojevrsten način prikazuje delo čebel, čebelarja in sadove njunega skupnega dela. Gre za prevozni čebelnjak namenjen izobraževanju, predstavitvi in promociji slovenskega čebelarstva ter medenih izdelkov. Opremljen je z najsodobnejšo video in zvočno tehniko. V čebelji svet nas popelje s pomočjo vida, vonja, tipa in na koncu tudi okusa, s prav posebno medeno postajo.

Polovica notranjega dela paviljona je namenjena predstavitvi čebeljih panjev in tehnologiji pridelave medu, polovica pa predstavitvi vseh čebeljih pridelkov. Poleg tega je v panjih mogoče opazovati čebele, in sicer prek posebnih video vsebin na zaslonih v satih.

V paviljonu so predstavljena tudi čebelarska opravila in izpostavljene ključne informacije o čebelah in čebelarstvu.

 

Umetnica in arhitektka Polonca Lovšin na razstavi predstavlja serijo prototipov za ročno opraševanje rastlin, skupaj z videi, ki prikazujejo njihovo uporabo. Prototipe je izdelala s pomočjo reciklaže in predelave vsakdanjih predmetov, v videih pa poudarila kolektivno delovanje; vse to so po njenem mnenju ključne komponente delovanja človeka za preživetje v prihodnosti.

Razstava je nastala v sodelovanju z galerijo Hiša kulture v Pivki.

Finančno jo omogoča projekt ReNature, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 in pripadajoča slovenska udeležba.

 

OTVORITEV MEDENEGA TEDNA IN RAZSTAVE BODI ČEBELA

 V ponedeljek, 22. maja 2023, ob 17. uri

Vabimo vas na otvoritev Medenega tedna in razstave Bodi čebela. V okviru kratkega kulturnega programa bodo nastopali otroci iz Vrtca Pivka. Po otvoritvi si bo s člani ČD Pivka mogoče ogledati paviljon, pokušati in kupiti različne medene izdelke.

Vabljeni, da si na ta dan, skupaj z avtorico Polonco Lovšin in kustosinjo Mojca Grmek iz Hiše kulture Pivka, ogledate razstavo Bodi čebela / Be a bee.

DOGODEK JE BREZPLAČEN, VLJUDNO VABLJENI!

FILM MEDENA DEŽELA IN VODEN OGLED PAVILJONA

V četrtek, 25. maja 2023

Medena dežela / Medena zemja, ob 17. uri

Film, v katerem odročna makedonska vasica postane mikrokozmos sodobnega sveta, je portret krhkega ravnovesja med človekom in naravo, pogled v hitro izginjajoči način življenja ter poklon trdoživosti, življenjski energiji in optimizmu neke ženske.

To je bil prvi film v zgodovini oskarjev, ki je bil nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec.

CENA: 4,50 €

Voden ogled paviljona Medena zgodba, ob 18.30 uri

Člani ČD Pivka so za vas pripravili javno vodenje in ogled paviljona Medena zgodba. Popeljali vas bodo skozi vse postaje paviljona ter tem vsebinam dodali še zanimivosti s terena. V okviru vodenja boste lahko pokusili različne vrste medu ter druge medene izdelke.

DOGODEK JE BREZPLAČEN

MEDENA SOBOTA, 27. maj 2023

10. – 17.00 Medeni sejem

Del paviljona Medena zgodba je posebna Medena postaja, kjer je mogoče pokusiti različne vrste medu. Več o posamezni vrsti, njihovih odlikah in posebnostih, vam bodo predstavili lokalni čebelarji. Pri njih boste vam najljubši med ali kak drug medeni izdelek lahko tudi kupili.

DOGODEK JE BREZPLAČEN.

Ob 10.00 in ob 15.00 Družinsko vodenje in delavnica

Medeni paviljon skriva številne zanimivosti o čebelah – poznate že vse? Ali veste, zakaj so čebele in drugi opraševalci tako pomembni? Kaj bi se zgodilo, če jih ne bi bilo? Vabljeni na raziskovanje paviljona, pokušino medenih izdelkov in družinsko delavnico.

DOGODEK JE BREZPLAČEN. 

Izvedbo delavnic finančno omogoča projekt ReNature EEA, ki ga sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP 2014-2021 in pripadajoča slovenska udeležba.

10. – 17.00 Raziskovanje Pivke z DINAmično beležko

V okviru operacije (DO)živi v urbanem okolju je nastal nov turistični produkt DINAmična Pivka, del katerega je raziskovalna beležka DINAmična pustolovščina. Z njo se lahko spremenite v prave raziskovalce – podajte se po bližnji okolici in spoznajte številne zanimivosti Pivke.

Programi, ki spadajo pod krovni produkt DINAmična Pivka, so namenjeni tako otrokom, družinam, prijateljem, šolskim skupinam kot tudi posameznikom. Skupna vizija partnerjev projekta je spodbujanje aktivnega življenja in trajnostnega preživljanja prostega časa, zato so programi zasnovani tako, da nagovarjajo obiskovalce različnih starostnih skupim in interesov. Hkrati pa novi turistični programi dopolnjujejo in nadgrajujejo že obstoječe programe.

DOGODEK JE BREZPLAČEN. 

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Povezave: www.eu-skladi.si

15.00 – 17.00 LAS (Do)živi v urbanem okolju

Partnerji projekta LAS (DO)živi v urbanem okolju bodo predstavili svoje aktivnosti in produkte, ki so nastali v okviru projekta.

Zavod za turizem Pivka (Visti Pivka), Bike Slovenia, Sašo Zidar s.p. in Ribiško družino Postojna vam bomo predstavili aktivnosti in produkte, ki jih izvajamo v okviru projekta (Do)živi v urbanem okolju. Navedeni partnerji smo se povezali z namenom, da bi obiskovalcem omogočili edinstveno izkušnjo urbanih okolij  in hkrati vzpostavili povezovanje lokalnih ponudnikov na območju med Snežnikom in Nanosom. Doživetja, ki smo jih pripravili, so namenjena posameznim obiskovalcem, družinam in večjim organiziranim skupinam (šolskim in drugim). Naša skupna vizija je spodbujanje aktivnega življenja in trajnostnega preživljanja prostega časa.

Ne zamudite priložnosti, da (do)živite nekaj novega v Planini, Pivki, Ilirski Bistrici in Postojni!

DOGODEK JE BREZPLAČEN. 

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Povezave: www.eu-skladi.si

17.00 Risanka Čebelica Maja

Na katero ime najprej pomislite, ko rečemo čebelica? Najverjetneje prav na Majo. Lik čebelice Maje je star že več kot 100 let, a  otroci še vedno radi spremljajo njene dogodivščine. Še posebno doživetje pa je ogled v kinodvorani – vabljeni!

CENA: 3,50 €/OTROCI,  4,50 € /ODRASLI