V sredo, 22. junija 2022 bo v Postojni start 1. kolesarskega bikepacking izziva v osrčju Zelenega krasa, poimenovanega GREEN KARST TRAIL – Kolesarska avantura v naravi.

Kolesarji bodo prevozili približno 300 kilometrov gozdnih makadamskih cest in kolovozov in premagali šest tisoč višinskih metrov. Trasa je najbolj primerna za gorska in gravel kolesa, dobrodošli so tudi udeleženci z električnimi kolesi.

Kaj je bikepacking kolesarjenje?

Gre za večdnevno samooskrbno kolesarjenje v neokrnjeni naravi, pravzaprav kolesarski izziv, ki bo tokrat lahko trajal do sto ur oziroma od 22. do 26. junija do 15. ure, kolesar pa med potjo ne bo deležen podpore organizatorja, zato mora zase poskrbeti sam.

Vsak, ki izpolni prijavni obrazec (www.bikeslovenia.si) in plača startnino, prejme GPS sled trase, po kateri mora voziti, vožnjo po »pravi« poti pa kolesar potrjuje prek QR kod na kontrolnih točkah.

Na cilju bo kolesarje pričakal organizator, ekipa Bike Slovenia. Vsak, ki prikolesari na cilj, je zmagovalec, prejem spominsko medaljo in se vpiše na javno objavljeni seznam »finisherjev GKT 2022«.

Green Karst Trail bo tudi v Sloveniji edinstvena večdnevna avantura in obenem promocija Zelenega krasa kot sveže, še ne odkrite zelene kolesarske destinacije. Pot bo namreč speljana mimo jam, gradov, jezer… v vseh šestih občinah Primorsko-notranjske regije, v Postojni, Pivki, Ilirski Bistrici, na Blokah, v Loški dolini in Cerknici.

Organizatorji so si za letošnji cilj postavili udeležbo vsaj sto kolesarjev iz vsaj petih držav, zaradi ekološke ozaveščenosti in družbene odgovornosti pa bo število udeležencev v naslednji letih omejeno.

Kdo so Bike Slovenia?

BIKE SLOVENIA so lokalni turistični vodniki med Nanosom in Snežnikom in izkušeni licencirani kolesarski vodniki z več letnimi izkušnjami, ki izvajajo vodene kolesarske ture.  Še posebej so specializirani za vodenje po območju Zelenega krasa. Najraje imajo makadamske poti in kolovoze v objemu gozdov.

V času neljube korone so pripravili 1. Korona izziv – kolesarjenje po skrajnih mejah občine Postojna, ki je s 100 kilometri in 2.000 višinskimi metri prava poslastica za vzdržljivostne kolesarje. Letos bo potekal že 3. Korona izziv, in sicer od 30. aprila do 30. maja 2022. Prvič letos pa bo domača ekipa Bike Slovenia pripravila še daljši in še težji izziv – Green Karst Trail.  Prijave na oba izziva so že v teku preko spletne strani www.bikeslovenia.si.