V petek, 17. novembra, je Center za sodobno umetnost Pivka v sodelovanju z Zavodom za turizem Pivka v Krpanovem domu gostil ganljiv dogodek v podporo Ukrajini. Večer, posvečen umetniškemu izražanju in solidarnosti, je združil razseljene ukrajinske umetnike ter prikazal moč umetnosti kot sredstva za izražanje nesmiselnosti vojne in spodbujanje miru v svetu.
Dogodek se je pričel z glasbenim nastopom ukrajinskih glasbenikov, med katerimi so izstopali talentirani pianistka, violinistke, odličen harmonikaš, pevke… Njihove življenjske zgodbe so bile ganljiva ozadja, ki so obogatila doživetje večera.
Po glasbenem delu je Bagrat Arazyan, kurator Centra za sodobno umetnost, predstavil namen razstave likovnih del sodobnih ukrajinskih umetnikov z naslovom “Ljubezen/Vojna/Ljubezen”. Razstava, ki je prvič predstavljena v Sloveniji, raziskuje simbole vojne, vendar izpod ruševin izvira upanje, optimizem in predvsem ljubezen v vseh njenih oblikah. Bagrat poudarja, da ljubezen prinaša življenje, srečo in novo rojstvo, nasprotno od vojne, ki prinaša smrt.
Razstava, ki bo odprta do 17. decembra v galeriji Krpanovega doma, je zgovorna, s podobami smrti in ljubezni, ki se gledalca globoko dotaknejo. Obiskovalcem priporočamo ogled, saj gre za edinstveno priložnost, da se seznanijo s perspektivo ukrajinskih umetnikov, ki so bili zaznamovani s tragičnimi dogodki vojne.
Večer se je zaključil s prijetnim druženjem ob ukrajinski kulinariki, vzdušje je bilo odlično. Ob upoštevanju težkih razmer zaradi ruske agresije na Ukrajino, ki se je začela 24. februarja 2022, organizatorji poudarjajo pomen solidarnosti in podpore ukrajinski skupnosti. Zaradi spopadov je osem milijonov Ukrajincev zbežalo v tujino, več kot pet milijonov jih je razseljenih znotraj države. V Sloveniji trenutno živi več kot 8000 ukrajinskih beguncev, ki so tu zaradi vojne našli začasno zatočišče, a kljub temu nosijo breme razseljenega življenja.
Zavod za turizem Pivka