Aktivna doživetja v urbane okolju Pivke, Ilirske Bistrice, Postojne in Planine

Slovenija se promovira kot aktivna, zdrava in zelena. Trajnostni turizem je temeljna usmeritev slovenskega turizma. Tudi projekt (Do)živi v urbanem okolju temelji na vrednotah:

  • aktivno življenje,
  • trajnost in
  • narava.

Te vrednote delimo štiri partnerje v projektu: Zavod za turizem Pivka (Visit Pivka), Bike Slovenia, Saša Zidar s.p. in Ribiška družina Postojna. Povezali smo se s ciljem, da ustvarimo nova, edinstvena doživetja v urbanih okoljih . Naš moto je:

(Do)živite urbano okolje na drugačen način!

Za vse ljubitelje gibanja v naravi smo oblikovali programe za kvalitetno in aktivno preživljanje prostega časa v urbanem okolju Zelenega krasa, na področju LAS-a med Nanosom in Snežnikom. Razvili in oblikovali smo nove doživljajske produkte za lokalno prebivalstvo in turiste. Vse aktivnosti so zasnovane tako, da se jih izvaja peš ali s kolesom. S tem prispevamo k manjši porabi CO2 ter minimalnemu obremenjevanju okolja.

Raznolika ponudba aktivnosti, ki so nastale v okviru projekta, udeležence spodbujajo k aktivnemu življenju in trajnostnem preživljanju prostega časa. Na raziskovanja se lahko podajo sami, v paru, s prijatelji, družino ali (šolsko) skupino. S pestro paleto izvirnih, inovativnih, izobraževalnih, doživljajskih, zabavnih in butičnih produktov obiskovalce popeljemo na nepozabno potovanje skozi zgodovinske, kulturne in naravne znamenitosti. Ponudimo pa lahko tudi izobraževalne delavnice za otroke.

DINAmična Pivka (Zavod za turizem Pivka)

DINAmična Pivka je krovni produkt, ki združuje programe za različne starostne in interesne skupine:

  • DINAmična pustolovščina je zasnovana kot samostojno raziskovanje po vnaprej predvideni poti s pomočjo DINAmične beležke, v kateri so številne uganke, naloge in zanimivosti. Program je namenjen za družine z otroki.
  • DINAmična učilnica je voden program po vnaprej predvideni poti, ki je namenjen za šolske skupine. S pomočjo DINAmične beležke in interpretacije vodnika skupina spozna zanimivo naravno in kulturno dediščino urbanega dela Pivke. Vsebine so vezane tako na mikro kot makro lokacijo (Slovenija) in so tako namenjene za lokalne in šole z drugih koncev Slovenije. Preko različnih nalog so vzpostavljene medpredmetne povezave (npr. naravoslovje/biologija in literatura/slovenščina).
  • DINAmična dediščina je voden program po vnaprej predvideni poti, ki je namenjen za organizirane skupine odraslih. Preko interpretacijskega vodenja udeleženci spoznajo zgodovino, naravno in kulturno dediščino Pivke in njen današnji pomen. Vsebine v DINAmični beležki služijo kot osnova za poglobljene in strokovne vsebine, ki jih predstavi vodnik.
  • DINAmična zabava je vodeno raziskovanje, ki poteka v Centru o velikih zvereh DINA Pivka. Gre za tematski program namenjen praznovanju rojstnih dni otrok. Preko raziskovanja in različnih nalog udeleženci spoznajo svet velikih zveri in njihov življenjski prostor – gozd.

Bike Escape (Bike Slovenia)

Bike Slovenia je pripravil prvi bike escape na krasu – kolesarska dogodivščina, ki razkriva skrivnosti Planine. Na novem doživetju se skupine – družine z otroki in skupine prijateljev – na inovativen in igriv način spoznajo zgodbe, kulturne in zgodovinske zanimivosti Planine, ter poiščejo skrivnostni zaklad z rešitvijo vseh namigov in ugank tudi s pomočjo svojih čutov – vida, sluha, vonja in otipa.

(Do)živi  Ilirsko Bistrico (Saša Zidar s.p.)

Doživetje Ilirske Bistrice vas čaka! Raziskali boste zgodovino mesta in se s kolesi zapeljali skozi Kindlerjev botanični park z raznoliko rastlinsko favno. Med potjo po mestu boste opazovali arhitekturne bisere, kot sta Občinska palača in Schoenburgov dvorec, kasneje pa mestni utrip zamenjali z zvoki narave ob presihajočem slapu Sušec. Ne bomo pa izpustili tudi Hriba svobode, kjer domuje impresiven spomenik, ki je bil del razstave moderne arhitekture v newyorškem muzeju.

Ribiške izobraževalne delavnice (Ribiška družina Postojna)

Ribiška družina Postojna je pripravila izobraževalne delavnice za otroke ribiče. V okviru delavnic udeležencem predstavijo biotsko raznolikost vod v urbanem delu Postojne in okolice. Spoznajo jih z ribjimi vrstami, ki naseljujejo reko Pivko, njihovim prehranjevanjem in življenjskimi navadami.

 

Ne zamudite priložnosti, da (do)živite nekaj novega v Planini, Pivki, Ilirski Bistrici in Postojni!

 

Spremljajte nas na spletnih straneh in socialnih omrežjih!

 

Visit Pivka www.visitpivka.si

Bike Slovenia www.bikeslovenia.si

Saša Zidar s.p. www.sasazidar.com

Ribiška družina Postojna www.rd-postojna.si

 

Naložbo sofinancirajo Republika Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.
Povezave: www.eu-skladi.si