Leta 2018 smo na pobudo mednarodnega projekta Interreg-3Lynx v Sloveniji prvič praznovali mednarodni dan risov, 11. junij. Dan risa zato, ker je populacija te vrste v Evropi ogrožena in bi  brez človekove pomoči težko preživela. Kot najbrž že veste, v projektu LIFE Lynx poteka že nekajletna akcija priseljevanja risov iz Romunije in Slovaške. Priseljene živali se uspešno vključujejo v populacijo risov, ki živijo pri nas.

Naš center o velikih zvereh smo poimenovali po risinji Dini, ki se je skotila v Snežniških gozdovih in je bila v raziskovalne namene odlovljena pri Mašunu, s spremljanjem njenega gibanja pa so se strokovnjaki veliko naučili o tej vrsti. Razlog več torej, da dan risa proslavimo tudi v Centru DINA in to v soboto, 11. junija 2022, popoldne.

Majhne in velike vabimo, da se nam pridružijo, že za 14. uro na otvoritvi prireditve in na njej tudi k skupnemu ustvarjanju pravljice o risu v družbi pisatelja in komika Boštjana Gorenca Pižame. Odprli bomo tudi razstavo akademske slikarke Klarise Sipoš in ko boste nato v galeriji opazovali razstavljena dela, ne boste verjeli, da risov ni fotografirala. Da so v resnici nastali na konici njenega čopiča pa se boste lahko prepričali v umetničini slikarski delavnici pod drevesnimi krošnjami pred Dino oziroma Krpanovim domom.

V senci dreves bo po 15. uri potekal tudi pester program delavnic. Ves dan bo na ogled razstavišče v Centru DINA, v kinodvorani pa bomo predvajali filme o risu pa tudi o medvedu in volku.  Več si lahko preberete v programu, še več pa na spletni strani Centra Dina Pivka.

VSTOPNICA (vključuje tudi vstop v razstavišče) je  obesek v obliki risove šapice: za družine po 22 evrov, za odraslega po deset evrov, za otroka pa pet evrov.

Vljudno vabljeni!