Pred Krpanovim domom, se je v četrtek, 22. septembra, dogajalo veliko zanimivega. Na ploščadi pred domom je zrastel gozd s čudovitim jezercem. A na žalost sta ga prečkali cesta in železnica. Poleg tega so se otroci spreminjali v medvede, volke, srne in žabe. Vozili so avtomobile in avtobuse, postali lokomotive in vagoni.  Vas zanima, kaj se je dogajalo? V okviru Dneva brez avtomobila je potekala delavnica Kako živali prečkajo cesto?.

Preko igre vlog smo z vrtčevskimi otroki ter učenci 1. in 2. razreda OŠ Pivka odgovarjali na vprašanja: Kako živali prečkajo ceste in železnice?, Zakaj se odpravljajo na take nevarne poti?, Kaj se zgodi, če se srečata vozilo in žival?

Vsako leto zaradi trkov pogine veliko divjih živali. Z otroki smo iskali rešitve. Postavljali smo ograje, a ugotovili, da živali rabijo veliko prostora. Razmišljali smo naprej. Morda bi pa lahko postavili mostove ali skopali podhode, ki bi bili namenjeni živalim! Ogledali smo si maketo zelenega mostu in prometne znake, ki opozarjajo na nevarnost prehoda divjih živali.

Preko igre v prostoru, igranja različnih vlog in risanja so učenci spoznali, da so tudi živali ranljive udeleženke v prometu. Ceste in železnice prečkajo iz različnih razlogov, a jih na žalost vozila ob tem pogosto povozijo. Skupaj smo poiskali rešitve in si zaželeli, da bi jih bilo v naši okolici veš. Konec koncev rešitve namenjene varnemu prehodu živali, predstavljajo varno pot tudi za nas.

Za Center o velikih zvereh Dina in Zavod za turizem Pivka napisala: Helena Šneberger Mandelj, strokovna sodelavka.