Na današnji delavnici v okviru Jesenskih počitniških dogodivščin nas je spremljal Bobi, Jernejev in Tjašin (BE ARound me) lovski pes, povodec pa smo si izmenjevali. Lovec Jernej nas je izpred Ekomuzeja odpeljal skozi Slovensko vas na gozdni rob in vmes pripovedoval o lovcih in njihovem delu v gozdu.

Našli smo sledi jelenjadi (odtise v blatu in drekce) in lisice. Z daljnogledom smo opazovali ovce v daljavi. V gozdu smo »našli« rogovje jelenov in srnjakov ter sledilno kamero na deblu. Spoznali smo, da so rogovje kostnina, da jelenu in srnjaku odpadejo vsako leto in vsako letu mu zrasejo novi in večji. Izvedeli smo tudi, da košuta ni srnjakova »žena« in da divji prašiči nimajo ne rogov ne oklov, pač pa čekane.

V past za polhe smo položili vabo in spoznali, zakaj so polhe ljudje lovili in kaj so si iz njih naredili.

Pred Ekomuzejem smo iz materialov, nabranih v gozdu, sestavili mini lovske objekte. Največ so jih izdelale punce, na primer solnico, fantom pa je za izdelavo velike preže zmanjkalo časa.

Skratka veliko novega iz učilnice v naravi! V jutrišnji delavnici pa bomo spoznali »ponočnjake, ki letijo z rokami in vidijo z ušesi,« kot je netopirje duhovito opisala Jana Laganis.

Da se med delavnicami tudi nekoliko oddahnemo in posladkamo, pa so poskrbeli naši lokalni proizvajalci izdelkov, Štefetovi z odličnim sirom, Andrejevi z domačim ekološkim medom in marmelado, pekarna Brioš s kruhom, rogljiči in piškoti.