V torek, 25. oktobra 2022, je v Centru o velikih zvereh Dina Pivka potekal dogodek v okviru turneje slovenske nagrade Natura 2000. Organizatorji so podelili nagrado v kategoriji družbeno-gospodarske koristi, z plaketo pa so bili nagrajeni še ostali projekti finalisti, katerih prijavitelj je bil Zavod za gozd.

Za zmagovalca v kategoriji Družbeno  – gospodarske koristi je bil razglašen projekt ZGS Preprečevanje škod po velikih zvereh. Sprejela sta jo Rok Černe in Miha Marenče, ki sta ob prejemu poudarila pomen sodelovanja z rejci pastirskih psov in k prevzemu nagrad povabila še rejca Aleš Sedmaka in Janeza Kržiča. V tej kategoriji je bil za finalista razglašen še projekt Ne povabimo medveda na kosilo – priznanje finalista sta prevzela Jernej Javornik in Matija Stergar.

V kategoriji Varstvo vrst in habitatnih tipov na območjih Nature 2000 v Sloveniji  je priznanje finalista prejela prijava Monitoring risa za reševanje pred izumrtjem. Prevzela sta jo Urška Fležar in Peter Krma.

V kategoriji Komunikacijske aktivnosti za območja Nature 2000 je bil med finaliste uvrščena tudi naša prijava Doživeto spoznavanje življenja velikih zveri v osrčju njihovega življenjskega prostora na Notranjskem, v okviru katere smo se za nagrado potegovali skupaj Gozdna hiša Mašun z učno potjo in Center Dina Pivka. Plaketo finalista sta prevzeli Špela Habič, ZGS in Dragica Jaksetič, strokovna vodja Centra Dina.