Vabimo na predavanje dr. Miha Krofla z naslovom Raziskovanje velikih mačk: od snežnega leoparda in manula azijskih višav, do levov afriških savan in risov slovenskih gozdov, ki bo 6. oktobra 2022, ob 18. uri  v Centru DINA, v Krpanovem domu v Pivki.

Dr. Miha Krofel je zaposlen kot znanstveni sodelavec na Oddelku za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Deluje tudi kot gostujoči raziskovalec na nemškem inštitutu IZW, gostujoči predavatelj na Univerzi na Primorskem in Univerzi v Portu ter strokovnjak za velike zveri pri IUCN (Cat Specialist Group, Canid Specialist Group in Large Carnivore Initiative for Europe). Pri svojem delu se posveča predvsem terenskim raziskavam na zvereh v Evropi, Aziji in Afriki.

Prostoživeče mačke, kot so ris, leopard in lev, že od nekdaj burijo človeško domišljijo, obenem pa opravljajo pomembno ekološko vlogo v naravi. Kljub temu pa mnoge vrste ostajajo slabo raziskane, saj gre za živali, ki jih v naravi zelo redko srečamo. Kako torej raziskujemo njihova življenja v divjini?

Tekom predavanja se bomo s slovenskim raziskovalcem dr. Mihom Kroflom odpravili v afriške savane, kjer si prostor delijo lev, leopard in gepard, se povzpeli v azijska višavja, kjer v nedostopnih gorskih prostranstvih sobivata snežni leopard in manul, spustili na tropske otoke, kjer tiger kraljuje med petimi različnimi vrstami mačk ter se vrnili slovenske gozdove, kjer skupaj živita evrazijski ris in divja mačka.

Spoznali bomo, kako raziskovalci proučujejo te skrivnostne plenilce v raznolikih ekosistemih po svetu, kot prvi pa boste lahko slišali tudi o najnovejših odkritjih raziskovalnega projekta InterMuc, ki želi odgovoriti na vrsto odprtih vprašanj povezanih s sobivanjem različnih vrst mačk, njihovemu medsebojnemu komuniciranju ter njihovem ohranjanju pod vedno večjimi pritiski človeštva.

Predavanje pa bomo povezali še z enim dogodkom, predstavitvijo pobude projekta LIFE Lynx in avstrijske kolesarske skupnosti Gravgrav, The Gravel and bikepacking community.

Severni Dinaridi so dom risa, medveda in volka, v projektu LIFE Lynx pa smo ustvarili Risovo pešpot, tematsko pohodniško pot za ljubitelje narave. Pot poteka v čezmejnem prostoru Slovenije in Hrvaške. Začne se na Mašunu v Sloveniji, kjer sta urejena informacijsko- izobraževalno središče Gozdna hiša Mašun in učna pot o velikih zvereh, od tod pa pot poteka po gozdnih cestah do glavnega vhoda v narodni park Risnjak na Hrvaškem v Crnem Lugu.

Obstoječo Risovo pešpot bomo nadgradili še za kolesarje. Kolesarska enačica poti se bo začela v Centru o velikih zvereh Dina Pivka, nadaljevala čez območje Pivških presihajočih jezer do Mašuna, odtod pa potekala po Risovi pešpoti.

Skupnost Gravgrav bo sodelovala pri promociji kolesarske poti in izobraževanju o trajnostnem, živalim in njihovemu življenjskemu prostoru prijaznem kolesarjenju. Predstavniki avstrijske skupine navdušenih kolesarjev bodo z nami že na predavanju dr. Miha Krofla 6. oktobra, po predavanju pa bomo pozornost namenili predstavitvi pobude za nov kolesarski izziv, kolesarjenje od Centra Dina do Crnega Luga, pa tudi načinu kolesarjenja skozi gozdove, ki ne vznemirja živali in obenem ozavešča o tem, da so velike zveri pomembne za ohranitev naših gozdov.

Dan kasneje, 7. oktobra, se bodo avstrijski kolesarji v spremstvu naših opravili iz Centra Dina proti Mašunu in poiskali najboljšo traso za kolesarje in najbolj prijazno velikim zverem. Kolesarjenje bodo zaključili na sedežu NP Risnjak na hrvaški strani.